Chipsy ziemniaczane i wszelkiego rodzaju chipsy warzywne we wszystkich swoich odmianach zachwycają apetycznym wyglądem. W przemyśle spożywczym kolor jest ważnym wskaźnikiem jakości, ponieważ pozwala wyciągać wnioski na temat prażenia, przyprawiania i świeżości. Precyzyjny pomiar koloru pomaga zminimalizować ilość odpadów i zapewnić stałą jakość produktu.
Jednak nieregularna powierzchnia chipów stanowi wyzwanie dla konwencjonalnych urządzeń do pomiaru kolorów. Chipsy często leżą jeden na drugim, rzucają cienie i różnią się strukturą. Pomiar staje się jeszcze bardziej skomplikowany, gdy mierzy się chipsy warzywne o różnych paletach kolorów.
Firma HunterLab opracowała spektrofotometr Aeros rozwiązanie, które jest szczególnie odpowiednie dla niejednorodnych próbek, takich jak przekąski. Zamiast mierzyć małe próbki jak zwykle, Aeros skanuje większy obszar. Dysk z próbką obraca się pod czujnikiem, dzięki czemu w ciągu pięciu sekund wykonywanych jest 35 pomiarów i określana jest wiarygodna wartość średnia.
Jednak nawet ta metoda nie zawsze jest wystarczająca w przypadku chipów, ponieważ ich powierzchnia jest bardzo zróżnicowana. Aby rozwiązać ten problem, HunterLab opracował trzyczęściowy zestaw do kompresji. 150 g wiórów umieszcza się w tacce na próbki, a następnie kompresuje do połowy ich objętości za pomocą tacki kompresyjnej. Zmniejsza to liczbę „dziur” przy jednoczesnym zachowaniu naturalnego wyglądu.
Po przygotowaniu, pomiary są wykonywane za pomocą spektrofotometru Aeros, który zapewnia precyzyjne i powtarzalne wartości kolorów w ciągu kilku sekund. Metoda ta sprawdziła się w przemyśle spożywczym i umożliwia wiarygodną ocenę jakości wiórów. Więcej informacji na temat wyjątkowego spektrofotometru Aeros można znaleźć tutaj.