Pomiar barwy jadalnych tłuszczów roślinnych

Roślinne tłuszcze jadalne w stanie stałym, takie jak tłuszcz kokosowy, tłuszcz palmowy i margaryna, różnią się składem i zachowaniem pod wpływem zmian temperatury. Podczas gdy tłuszcze kokosowy i palmowy są naturalnie stałe, margaryna jest wytwarzana w postaci stałej do smarowania przy użyciu emulgatorów i specjalnej mieszanki olejów roślinnych i utwardzonych tłuszczów. Oprócz tłuszczów, margaryna zawiera również wodę, witaminy i czasami barwniki, takie jak beta-karoten.

Pod względem koloru tłuszcze te czasami wykazują wyraźne różnice: tłuszcz kokosowy jest zwykle biały i prawie nie zmienia koloru, tłuszcz palmowy może być lekko żółtawy. Margaryna, z drugiej strony, często wydaje się jaśniejsza, gdy jest zimna i staje się bardziej intensywnie żółta w temperaturze pokojowej – szczególnie w odmianach z beta-karotenem. Kolor jest wskaźnikiem składu, świeżości i jakości, ale może również ulec zmianie ze względu na warunki przechowywania i temperaturę.

Nasze rozwiązanie do gotowania na tłuszczu:

ColorFlex L2

Kompaktowa stacja kolorymetryczna

  • Wiele otworów pomiarowych

    Różne otwory pomiarowe (13 mm, 19 mm, 25,4 mm, 31,8 mm) dla wielu rodzajów próbek.

  • Kompaktowe wymiary

    Przy wadze 2,75 kg i wymiarach 16 cm (wysokość), 21 cm (szerokość) i 24 cm (głębokość), CFL2 jest idealnym partnerem w laboratorium i produkcji.

  • Zintegrowane oprogramowanie Essentials 2.0 QC

    Wizualizacja lokalizacji kolorów, krzywe spektralne, dane spektralne i PASS/FAIL z indywidualnymi tolerancjami.

Spektrofotometr ColorFlex L2
  • Geometria 45°/0°

    CFL2 mierzy kolor tak, jak widzi go ludzkie oko.
    Każdego dnia.
    Niezawodność i precyzja.

  • W wielu wersjach

    ColorFlex L2 jest również dostępny w wersjach Tomato, Coffee i Citrus.

  • Nieskomplikowany i precyzyjny

    Wsparcie ze strony Kreatora pomocy.
    Skraca czas szkolenia, optymalizuje przepływ pracy i zwiększa produktywność.

Przykład zastosowania:

Instrumentalny pomiar barwy utwardzonego tłuszczu roślinnego

Zadanie: Konsystencja margaryny i innych tłuszczów roślinnych nie pozwala na ich proste umieszczenie na otworze w celu pomiaru barwy, ponieważ ich konsystencja nie jest w 100% stała, ale raczej pastowata lub do smarowania. Z tego powodu, w celu dokonania pomiaru barwy, próbki są czasami mozolnie rozprowadzane w kuwetach pomiarowych, które po pomiarze muszą zostać ponownie mozolnie wyczyszczone. Ten rodzaj obsługi próbek jest skomplikowany, czasochłonny i łatwy do uniknięcia dzięki nowemu ColorFlex L2. Rozwiązanie Aby zmierzyć kolor bloku margaryny, HunterLab zaleca umieszczenie wstępnie przyciętej przezroczystej folii nośnej na otworze spektrofotometru lub użycie szalki Petriego.Pomiar...

Czytaj więcej

Więcej informacji na ten temat:

  • Broszura ColorFlex L2

Twój lokalny partner:

  • LABO PLUS

  • ul. Obornicka 5
    02-948 Warsaw
    Poland

  • +48 22 646 77 27

HunterLab na całym świecie:

  • Europe / Middle East / Africa

    HunterLab Europe GmbH

  • Dr.-August-Einsele-Ring 15

    82418 Murnau

  • +49 8841 9464

  • Headquarters, North / South America

    Hunter Associates Laboratory, Inc.

  • 11491 Sunset Hills Road

    Reston, VA 20190-5280

  • +1 571 470 6028

  • Asia-Pacific

    HunterLab Asia Limited

  • Flat E, 13F Leahander Centre,

    28 Wang Wo Tsai Street,
    Tsuen Wan,
    New Territories,
    Hong Kong

  • +852 2406 1723

Zadaj nam pytanie tutaj...

Chcesz porozmawiać bezpośrednio o swojej aplikacji/próbce? Zadzwoń do nas pod numer

+48 22 646 77 27

Pokażemy Ci rozwiązanie pomiaru koloru dla Twojego produktu.

Lub po prostu wypełnij poniższy formularz.

Nasi eksperci od kolorymetrii z przyjemnością Ci pomogą!

Kraj(wymagane)
To pole jest używane do walidacji i powinno pozostać niezmienione.

Produkty

Nasze rozwiązania do pomiaru koloru są indywidualne i wszechstronne.
W naszym przeglądzie znajdziesz odpowiednie urządzenie i odpowiednie oprogramowanie do wszystkich zastosowań.