Pomiar barwy jadalnych tłuszczów roślinnych

Pflanzliche Speisefette in festem Zustand, wie Kokosfett, Palmfett und Margarine, unterscheiden sich in Zusammensetzung und Verhalten bei Temperaturveränderungen. Während Kokos- und Palmfett von Natur aus fest sind, wird Margarine durch Emulgatoren und die gezielte Mischung aus pflanzlichen Ölen und gehärteten Fetten in eine streichfähige, feste Form gebracht. Sie enthält neben Fetten auch Wasser, Vitamine und manchmal Farbstoffe wie Beta-Carotin.

Farblich zeigen diese Fette teils deutliche Unterschiede: Kokosfett ist meist weiß und verändert seine Farbe kaum, Palmfett kann leicht gelblich sein. Margarine dagegen erscheint im kalten Zustand oft blasser und wird bei Zimmertemperatur intensiver gelb – besonders bei Sorten mit Beta-Carotin. Die Farbe gibt dabei Hinweise auf die Zusammensetzung, Frische und Qualität, kann sich aber auch durch Lagerbedingungen und Temperatur verändern.

Unsere Lösung für Speisefett:

ColorFlex L2

Kompaktowa stacja kolorymetryczna

  • Wiele otworów pomiarowych

    Różne otwory pomiarowe (13 mm, 19 mm, 25,4 mm, 31,8 mm) dla wielu rodzajów próbek.

  • Kompaktowe wymiary

    Przy wadze 2,75 kg i wymiarach 16 cm (wysokość), 21 cm (szerokość) i 24 cm (głębokość), CFL2 jest idealnym partnerem w laboratorium i produkcji.

  • Zintegrowane oprogramowanie Essentials 2.0 QC

    Wizualizacja lokalizacji kolorów, krzywe spektralne, dane spektralne i PASS/FAIL z indywidualnymi tolerancjami.

Spektrofotometr ColorFlex L2
  • Geometria 45°/0°

    CFL2 mierzy kolor tak, jak widzi go ludzkie oko.
    Każdego dnia.
    Niezawodność i precyzja.

  • W wielu wersjach

    ColorFlex L2 jest również dostępny w wersjach Tomato i Coffee.

  • Nieskomplikowany i precyzyjny

    Wsparcie ze strony Kreatora pomocy.
    Skraca czas szkolenia, optymalizuje przepływ pracy i zwiększa produktywność.

Przykład zastosowania:

Więcej informacji na ten temat:

  • Broszura ColorFlex L2

Twój lokalny partner:

  • LABO PLUS

  • ul. Obornicka 5
    02-948 Warsaw
    Poland

  • +48 22 646 77 27

HunterLab na całym świecie:

  • Europe / Middle East / Africa

    HunterLab Europe GmbH

  • Dr.-August-Einsele-Ring 15

    82418 Murnau

  • +49 8841 9464

  • Headquarters, North / South America

    Hunter Associates Laboratory, Inc.

  • 11491 Sunset Hills Road

    Reston, VA 20190-5280

  • +1 571 470 6028

  • Asia-Pacific

    HunterLab Asia Limited

  • Flat E, 13F Leahander Centre,

    28 Wang Wo Tsai Street,
    Tsuen Wan,
    New Territories,
    Hong Kong

  • +852 2406 1723

Zadaj nam pytanie tutaj...

Chcesz porozmawiać bezpośrednio o swojej aplikacji/próbce? Zadzwoń do nas pod numer

+48 22 646 77 27

Pokażemy Ci rozwiązanie pomiaru koloru dla Twojego produktu.

Lub po prostu wypełnij poniższy formularz.

Nasi eksperci od kolorymetrii z przyjemnością Ci pomogą!

Kraj(wymagane)
To pole jest używane do walidacji i powinno pozostać niezmienione.

Blog HunterLab Europe

Wszystko o pomiarze koloru

Który spektrofotometr jest odpowiedni do pomiaru barwy produktów spożywczych?

Który spektrofotometr jest odpowiedni do pomiaru barwy produktów spożywczych?

Jak zoptymalizować jakość koloru żywności za pomocą spektrofotometru! Kolor produktu spożywczego odgrywa decydującą rolę przy podejmowaniu decyzji o zakupie. Konsumenci i sprzedawcy detaliczni przywiązują dużą wagę do atrakcyjnego wyglądu, ponieważ wpływa on na postrzeganie świeżości i jakości. Aby zminimalizować różnice kolorystyczne i zapewnić stałą jakość produktu, niezbędne jest użycie spektrofotometru. Takie urządzenie do pomiaru barwy zapewnia precyzyjne, obiektywne wartości barwy i...

Czytaj więcej

Produkty

Nasze rozwiązania do pomiaru koloru są indywidualne i wszechstronne.
W naszym przeglądzie znajdziesz odpowiednie urządzenie i odpowiednie oprogramowanie do wszystkich zastosowań.