Pomiar barwy napojów

W branży napojów obowiązują wysokie standardy świeżości i jakości.
Podstawowym celem wytwórców i producentów soków bezpośrednich, soków z koncentratu, nektarów, spritzerów, mleka, kawy, herbaty, napojów bezalkoholowych, piwa, napojów alkoholowych i napojów bezalkoholowych jest przestrzeganie tych norm.
Urządzenia do pomiaru koloru HunterLab pomagają zapewnić spójny wygląd próbek nieprzezroczystych, przezroczystych i półprzezroczystych.

Różne urządzenia pomiarowe dla różnych próbek:

Kolor-pomiaru-przeciwników-opaque-transparent-HunterLab

Od gazowanych napojów bezalkoholowych, soków owocowych/warzywnych lub koncentratów i koktajli po napoje spirytusowe – napoje mogą być nieprzezroczyste, półprzezroczyste lub przezroczyste i wymagają różnych przyrządów pomiarowych i/lub technik pomiarowych do skutecznego pomiaru barwy.
Daj nam znać, w jakim stanie znajduje się próbka płynu.

Z przyjemnością udzielimy porady.

Nieprzezroczysty, przezroczysty, półprzezroczysty

Ciecze nieprzezroczyste mają zwykle wysoką zawartość ciał stałych, nie są penetrowane przez światło i zwykle charakteryzują się wysoką wartością w skali Brixa.
Należą do nich sok pomidorowy, sok pomarańczowy, koktajle, mleko sojowe i napoje białkowe.
Próbki tego typu najlepiej mierzyć kolorymetrem o współczynniku odbicia 45/0°. Jest to geometria, która najlepiej odpowiada sposobowi, w jaki ludzkie oko “widzi” kolor.

Przezroczyste ciecze mają bardzo niską lub zerową zawartość ciał stałych i przepuszczają światło z niewielką lub zerową absorpcją i rozpraszaniem, dzięki czemu obiekty po drugiej stronie są wyraźnie widoczne.
Ciecze te mogą być mierzone wyłącznie za pomocą urządzenia transmisyjnego.
Przezroczyste napoje obejmują wodę, sok jabłkowy, lemoniadę, napoje bezalkoholowe/energetyczne i napoje alkoholowe.

Przezroczyste ciecze mają średni poziom składników stałych i niską wartość Brix i przepuszczają światło, ale tylko w sposób rozproszony, tak że obiekty po drugiej stronie nie mogą być wyraźnie rozpoznane.
Zarówno odblaskowe, jak i transmisyjne tryby pomiaru działają dobrze w zależności od przepuszczalności światła próbki.
W tym celu mogą być wymagane specjalne akcesoria.

Nasze rozwiązania do kontroli jakości napojów:

ColorFlex L2

Kompaktowa stacja kolorymetryczna

  • Wiele otworów pomiarowych

    Różne otwory pomiarowe (13 mm, 19 mm, 25,4 mm, 31,8 mm) dla wielu rodzajów próbek.

  • Kompaktowe wymiary

    Przy wadze 2,75 kg i wymiarach 16 cm (wysokość), 21 cm (szerokość) i 24 cm (głębokość), CFL2 jest idealnym partnerem w laboratorium i produkcji.

  • Zintegrowane oprogramowanie Essentials 2.0 QC

    Wizualizacja lokalizacji kolorów, krzywe spektralne, dane spektralne i PASS/FAIL z indywidualnymi tolerancjami.

Spektrofotometr ColorFlex L2
  • Geometria 45°/0°

    CFL2 mierzy kolor tak, jak widzi go ludzkie oko.
    Każdego dnia.
    Niezawodność i precyzja.

  • W wielu wersjach

    ColorFlex L2 jest również dostępny w wersjach Tomato i Coffee.

  • Nieskomplikowany i precyzyjny

    Wsparcie ze strony Kreatora pomocy.
    Skraca czas szkolenia, optymalizuje przepływ pracy i zwiększa produktywność.

Vista

Zgodne z normami testy barwy i zmętnienia
  • Kolor i zamglenie

    Jednoczesny pomiar koloru w transmisji i zamgleniu.
  • Wystarczająco dużo miejsca na próbki

    Duży wałek transmisyjny dla wielu rozmiarów i typów kuwet, fiolek i folii.
  • Zintegrowane oprogramowanie QC

    Oprogramowanie do kontroli jakości EasyMatch QC Essentials jest zintegrowane z urządzeniem i zapewnia wszystkie wymagane indeksy kolorów, numery kolorów i metryki.
Aeros
  • Pełne spektrum

    Zakres podświetlenia 400-700 nm i moduł LED o długiej żywotności
  • Inteligentny interfejs użytkownika

    Wyniki pomiarów można łatwo przenieść do istniejących systemów LIMS lub SPC.
  • Nieskomplikowany i precyzyjny

    Prosty pomiar "jednym dotknięciem" skraca czas szkolenia, optymalizuje przepływ pracy i zwiększa produktywność.

Więcej informacji na ten temat:

  • ASBC Barwa i mętność piwa

  • Broszura ColorFlex L2

  • Broszura Vista

Twój lokalny partner:

  • LABO PLUS

  • ul. Obornicka 5
    02-948 Warsaw
    Poland

  • +48 22 646 77 27

HunterLab na całym świecie:

  • Europe / Middle East / Africa

    HunterLab Europe GmbH

  • Dr.-August-Einsele-Ring 15

    82418 Murnau

  • +49 8841 9464

  • Headquarters, North / South America

    Hunter Associates Laboratory, Inc.

  • 11491 Sunset Hills Road

    Reston, VA 20190-5280

  • +1 571 470 6028

  • Asia-Pacific

    HunterLab Asia Limited

  • Flat E, 13F Leahander Centre,

    28 Wang Wo Tsai Street,
    Tsuen Wan,
    New Territories,
    Hong Kong

  • +852 2406 1723

Zadaj nam pytanie tutaj...

Chcesz porozmawiać bezpośrednio o swojej aplikacji/próbce? Zadzwoń do nas pod numer

+48 22 646 77 27

Pokażemy Ci rozwiązanie pomiaru koloru dla Twojego produktu.

Lub po prostu wypełnij poniższy formularz.

Nasi eksperci od kolorymetrii z przyjemnością Ci pomogą!

Kraj(wymagane)
To pole jest używane do walidacji i powinno pozostać niezmienione.

Blog HunterLab Europe

Wszystko o pomiarze koloru

Pomiar wypieków za pomocą kolorymetru Aeros

Pomiar wypieków za pomocą kolorymetru Aeros

Ponieważ wypieki często mają nieregularną powierzchnię i są częściowo pokryte ziarnami lub kawałkami czekolady, do pomiaru koloru brana jest pod uwagę cała powierzchnia. Do tej pory niewielki obszar pomiarowy konwencjonalnych urządzeń do pomiaru koloru oznaczał, że kilka pomiarów musiało być uśrednionych, co wiązało się z dużymi kosztami.
Czytaj więcej

Produkty

Nasze rozwiązania do pomiaru koloru są indywidualne i wszechstronne.
W naszym przeglądzie znajdziesz odpowiednie urządzenie i odpowiednie oprogramowanie do wszystkich zastosowań.