Pomiar koloru kawy i herbaty

W celu obiektywnej, powtarzalnej i zrozumiałej oceny stopnia palenia, producenci i palarnie kawy potrzebują jasnych i wiarygodnych wartości liczbowych.
Czy kolor kawy mielonej jest bardziej niebieski, szary czy brązowy?
A może ziarna kawy są nadal niebieskawe lub już szarawe podczas procesu palenia?
Ocena tego jest prawie niemożliwym zadaniem dla ludzkiego oka. Barwa, intensywność i jasność sprawiają, że identyfikacja koloru jest złożona i niezwykle trudna.
Urządzenia do pomiaru koloru HunterLab analizują wartości kolorów precyzyjnie, niezawodnie i niezależnie od czynników ludzkich i zewnętrznych (warunki oświetleniowe), zarówno w przypadku kawy, jak i herbaty luzem.

Pomiar serii kolorów ziaren kawy - HunterLab

Kolor świeżo zmielonej kawy jest ważnym wskaźnikiem jakości, który jest ściśle monitorowany podczas produkcji, ponieważ stopień palenia kawy ma bezpośredni wpływ zarówno na smak, jak i wygląd świeżo zaparzonego napoju.
Instrumentalny pomiar koloru za pomocą urządzeń pomiarowych HunterLab jest łatwy do wykonania i gwarantuje wiarygodne testy spełniające najwyższe standardy.

Zalecane wskaźniki do pomiaru barwy kawy

Istnieją trzy specjalne indeksy dla produktów kawowych w branży, które można ustawić zarówno w oprogramowaniu układowym, jak i w oprogramowaniu:


SCAA/G
– Numer Agtron dla wagi Gourmet Coffee Scale, wprowadzonej przez Specialty Coffee Association of America www.scaa.org. Skala ta opiera się na serii wizualnych standardów kolorystycznych SCAA, które są używane do klasyfikacji koloru kawy w proszku.


SCAA/C
– Numer Agtron dla komercyjnej skali kawy, wprowadzony przez Specialty Coffee Association of America, oparty na skali SCAA/G.

HCCI – Hunter Coffee Colour Index, oparty na współczynniku odbicia przy 640 nm; powszechna metoda pomiaru stosowana przez wiele palarni.
Można go również dostosować do innych wcześniej używanych wskaźników.

Nasze rozwiązania dla kawy w proszku/ziarnistej:

ColourFlex L2 Coffee

Kompaktowa stacja kolorymetryczna

  • Wiele otworów pomiarowych

    Różne otwory pomiarowe (13 mm, 19 mm, 25,4 mm, 31,8 mm) dla wielu rodzajów próbek.

  • Kompaktowe wymiary

    Przy wadze 2,75 kg i wymiarach 16 cm (wysokość), 21 cm (szerokość) i 24 cm (głębokość), CFL2 jest idealnym partnerem w laboratorium i produkcji.

  • Zintegrowane oprogramowanie Essentials 2.0 QC

    Wizualizacja lokalizacji kolorów, krzywe spektralne, dane spektralne i PASS/FAIL z indywidualnymi tolerancjami.

Spektrofotometr ColorFlex L2
  • Geometria 45°/0°

    CFL2 mierzy kolor tak, jak widzi go ludzkie oko.
    Każdego dnia.
    Niezawodność i precyzja.

  • W wielu wersjach

    ColorFlex L2 jest również dostępny w wersjach Tomato i Coffee.

  • Nieskomplikowany i precyzyjny

    Wsparcie ze strony Kreatora pomocy.
    Skraca czas szkolenia, optymalizuje przepływ pracy i zwiększa produktywność.

Aeros Coffee

Urządzenie laboratoryjne do pomiaru koloru i stopnia brązowienia

  • Pomiar bezdotykowy

    Czujnik wykrywa próbkę bezdotykowo i bez konieczności pomiaru przez plastik lub szkło.

  • Duża powierzchnia

    Obrotowa płytka próbki rejestruje 177,25 cm2 próbki w 35 pomiarach w ciągu 5 sekund.

  • Zintegrowane oprogramowanie QC

    Oprogramowanie do kontroli jakości EasyMatch QC Essentials jest zintegrowane z urządzeniem i zapewnia wszystkie niezbędne wskaźniki i metryki kolorów.
Aeros
  • Inteligentna regulacja wysokości

    Czujnik odległości automatycznie kompensuje różnice wysokości w nieregularnych próbkach.
  • Inteligentny interfejs użytkownika

    Wyniki pomiarów można łatwo przenieść do istniejących systemów LIMS lub SPC.
  • Nieskomplikowany i precyzyjny

    Prosty pomiar "jednym dotknięciem" skraca czas szkolenia, optymalizuje przepływ pracy i zwiększa produktywność.

Czy mierzysz kolor herbaty sypanej, herbaty lub kawy w postaci płynnej?
Porozmawiaj z nami, mamy również rozwiązanie dla tych aplikacji!

Dowiedz się, jak zdefiniować profil kolorystyczny kawy.
Oferujemy niestandardowe rozwiązania dla tych specjalnych wymagań!

Więcej informacji na ten temat:

  • Broszura "Pomiar koloru kawy, kakao i herbaty"

HunterLab worldwide:

  • Europe / Middle East / Africa

    HunterLab Europe GmbH

  • Dr.-August-Einsele-Ring 15

    82418 Murnau

  • +49 8841 9464

Your local partner:

  • Headquarters, North / South America

    Hunter Associates Laboratory, Inc.

  • 11491 Sunset Hills Road

    Reston, VA 20190-5280

  • +1 571 470 6028

  • Asia-Pacific

    HunterLab Asia Limited
  • Flat E, 13F Leahander Centre,

    28 Wang Wo Tsai Street,
    Tsuen Wan,
    New Territories,
    Hong Kong

  • +852 2406 1723

Zadaj nam pytanie tutaj...

Czy chciałbyś porozmawiać bezpośrednio o swojej aplikacji/próbce? Zadzwoń do nas pod numer
+49 8841 9464

Pokażemy Ci rozwiązanie pomiaru koloru dla Twojego produktu.

Lub po prostu wypełnij poniższy formularz.
Nasi eksperci od kolorymetrii z przyjemnością Ci pomogą!

Kraj(wymagane)
To pole jest używane do walidacji i powinno pozostać niezmienione.

Der Blog von HunterLab Europe

Wszystko o pomiarze koloru

Pomiar barwy przypraw

Pomiar barwy przypraw

Kolor przyprawy zawsze dostarcza informacji o jej jakości. Bogaty, intensywny kolor wskazuje na wysoką zawartość olejków eterycznych – kluczowych dla silnego aromatu i wyrazistego smaku. Określanie koloru przypraw wiąże się z różnymi wyzwaniami – od kontrolowania kosztów drogich przypraw po zapewnienie skutecznych testów jakości. ColorFlex L2 firmy HunterLab bez trudu spełnia te i inne wymagania pomiarowe, minimalizując ilość odpadów i gwarantując maksymalną precyzję. Powody...

Czytaj więcej

Produkty

Nasze rozwiązania do pomiaru koloru są indywidualne i wszechstronne.
W naszym przeglądzie znajdziesz odpowiednie urządzenie i odpowiednie oprogramowanie do wszystkich zastosowań.