Pomiar wypieków za pomocą kolorymetru Aeros

AerosPonieważ wypieki często mają nieregularną powierzchnię i są częściowo pokryte ziarnami lub kawałkami czekolady, do pomiaru koloru brana jest pod uwagę cała powierzchnia. Do tej pory niewielki obszar pomiarowy konwencjonalnych urządzeń do pomiaru koloru oznaczał, że kilka pomiarów musiało być uśrednionych, co wiązało się z dużymi kosztami.

Uśrednianie

Głowica pomiarowa urządzenia Aeros może być regulowana w poziomie, a tym samym umieszczona mimośrodowo nad krawędzią szalki na próbki lub tacy na próbki. W celu wykonania pomiaru naczynie/tarcza obraca się pod czujnikiem, podczas gdy urządzenie wykonuje 35 pomiarów w ciągu 5 sekund i oblicza średnią wartość. Mierzy on powierzchnię bułki/ciastka i zapewnia dokładny i powtarzalny pomiar koloru produktu.

Obsługa próbek jest prosta, ponieważ produkt jest po prostu umieszczany w okręgu na misce lub pustej płytce. Upewnij się tylko, że dno tacy jest całkowicie pokryte materiałem, np. w przypadku herbatników ułożonych podwójnie jeden na drugim (patrz zdjęcie po lewej).

Regulacja wysokości Aero

Idealna wysokość czujnika nad próbką jest zapewniona przez pomiar odległości w podczerwieni, a tym samym zapewnia dokładny pomiar koloru. Następnie próbka obraca się pod mimośrodowo umieszczonym czujnikiem. Podczas obrotu wykonywanych jest kilka kolejnych pomiarów, a średnia wartość jest obliczana automatycznie. Ze względu na niezwykle dużą powierzchnię pomiarową, która jest skanowana, ogólny kolor żywności może być bardzo dokładnie odwzorowany.

Kalibracja z pomiarami pośrednimi bez lampy błyskowej gwarantuje, że pomiar jest niewrażliwy na światło otoczenia.

HerbatnikiPonieważ ta bezdotykowa metoda pomiaru jest bardzo przyjazna dla użytkownika, a wyniki pomiarówniezwykle dokładne i powtarzalne, metoda ta jest zalecana do pomiaru małych wypieków, bułek lub innych produktów piekarniczych.

Dla producentów wypieków stopień przyrumienienia, jasności i ciemności stanowią punkt odniesienia dla wizualnej klasyfikacji ich produktów. Często uwzględniana jest tu wartość BCU. Jest to jednostka kontrastu wypieku (BCU), która wskazuje, jak jasny lub ciemny wydaje się produkt. Skala waha się od 0,0 dla produktów ciemnych do 5,25 dla produktów jasnych. Skala BCU i wszystkie inne ważne skale i wskaźniki kolorów (CIE L, a, b) są dostępne w zintegrowanym oprogramowaniu Aeros.

HunterLab oferuje również rozwiązania do pomiaru ciastek i innych wypieków za pomocą pomiar koloru online lub inline w łańcuchu produkcyjnymoraz urządzenia przenośne do pomiaru poszczególnych punktów pomiarowych na samym produkcie.

Dane kontaktowe HunterLab Europe GmbH

Nasza lokalizacja

Dr August Einsele Ring 15,

82418 Murnau am Staffelsee

Dane kontaktowe

Email: sales@hunterlab.de
Tel: +49 8841 9464

Wsparcie

HunterLab Obsługa i wsparcie - zorientowane na klienta, szybkie, wyjątkowe.