Pomiar koloru sproszkowanych składników do pieczenia za pomocą ColorFlex EZ

Pomiar koloru na podstawie mąkiSproszkowane składniki do pieczenia, takie jak mąka, kasza manna, proszek do pieczenia lub skrobia, a także gotowe mieszanki do pieczenia, mogą być precyzyjnie określane kolorymetrycznie za pomocą spektrofotometru, takiego jak ColorFlex EZ. W ten sposób producenci gwarantują spójny wygląd i budują zaufanie do produktu.

Proszki składają się z drobnych cząstek. Aby zapewnić jednolity pomiar koloru, należy stworzyć jednolitą powierzchnię. W tym celu do okrągłej szklanej kuwety o średnicy 64 mm dodawana jest duża ilość proszku. Wystarczająca grubość powłoki minimalizuje wpływ padającego światła otoczenia i gwarantuje precyzyjne pomiary.
(Grubość warstwy 50 mm sprawia, że półprzezroczysty proszek jest skutecznie nieprzezroczysty dla pomiaru współczynnika odbicia). Przed rozpoczęciem pomiaru należy znormalizować urządzenie za pomocą czarno-białego wzorca dostarczonego z urządzeniem.

Pomiar koloru mąki w proszku Ostrożnie uderz kuwetą o twardą powierzchnię, aby proszek nieco opadł, a następnie umieść ją na otworze, aby proszek mógł być mierzony przez szklane dno kuwety. (Upewnij się, że proszek nie dostanie się do przysłony!).

Pomiar koloru jest uruchamiany po naciśnięciu przycisku, a zmierzone wartości są wyświetlane bezpośrednio na wyświetlaczu.

Wyjąć kuwetę z otworu pomiarowego, opróżnić ją i napełnić ponownie, a następnie zmierzyć proszek tej samej ilości próbki co najmniej trzy razy. Następnie użyj oprogramowania do uśrednienia wartości z trzech pomiarów koloru, aby uzyskać reprezentatywną wartość koloru dla próbki. Uśrednienie kilku pomiarów zmniejsza wahania wartości pomiarowych, które zawsze występują w związku z niejednorodnymi próbkami.

Niezależnie od tego, jaki rodzaj proszku lub mąki chcesz mierzyć, dzięki spektrofotometrom HunterLab możesz zagwarantować każdemu klientowi spójny wizualnie wygląd, a tym samym podkreślić swoje standardy jakości. W każdym razie, wybierając HunterLab, wybierasz dostawcę najwyższej jakości spektrofotometrów dla przemysłu spożywczego na rynku.

Blog HunterLab Europe

Wszystko o pomiarze koloru

Pomiar wypieków za pomocą kolorymetru Aeros

Pomiar wypieków za pomocą kolorymetru Aeros

Ponieważ wypieki często mają nieregularną powierzchnię i są częściowo pokryte ziarnami lub kawałkami czekolady, do pomiaru koloru brana jest pod uwagę cała powierzchnia. Do tej pory niewielki obszar pomiarowy konwencjonalnych urządzeń do pomiaru koloru oznaczał, że kilka pomiarów musiało być uśrednionych, co wiązało się z dużymi kosztami.
Czytaj więcej

Dane kontaktowe HunterLab Europe GmbH

Nasza lokalizacja

Dr August Einsele Ring 15,

82418 Murnau am Staffelsee

Dane kontaktowe

Email: sales@hunterlab.de
Tel: +49 8841 9464

Wsparcie

HunterLab Obsługa i wsparcie - zorientowane na klienta, szybkie, wyjątkowe.