Czy czekolada bez kakao może wyglądać – i smakować – jak prawdziwa czekolada?
Dzięki „ChoViva” firma Planet A Foods opracowała innowacyjną, zrównoważoną alternatywę, która nie tylko dobrze smakuje, ale także dobrze wygląda. Oprócz sensorycznych właściwości tekstury i smaku, typowy kolor czekolady jest również decydujący dla akceptacji klientów.
Ponieważ „ChoViva” nie wykorzystuje ziaren kakaowca, kolor jest tworzony przy użyciu prażonej mąki z pestek winogron – produktu ubocznego produkcji wina. Problem polega na tym, że mąka ta jest bardzo ciemna, a subtelne różnice w kolorze są ledwo widoczne dla oka. Właśnie w tym miejscu do gry wkracza ColorFlex z HunterLab.
Precyzyjnie i obiektywnie mierzy każdą partię – nawet wtedy, gdy ludzkie oczy osiągają swoje granice. Jeśli kolor jest zbyt jasny lub zbyt ciemny, stopień prażenia mąki z pestek winogron można natychmiast dostosować. Daje to stabilny, powtarzalny wynik kolorystyczny, który spełnia oczekiwania konsumentów.
ColorFlex można łatwo zintegrować z procesem produkcyjnym: Próbka jest napełniana do szalki Petriego lub szklanej kuwety i umieszczana na otworze pomiarowym – wystarczy nacisnąć przycisk. Odchylenie od wartości docelowej pojawia się natychmiast na wyświetlaczu. Niezależnie od tego, czy jest to laboratorium, czy produkcja – zapewnienie jakości może być tak proste.
Udany przykład tego, jak inteligentna technologia, taka jak HunterLab ColorFlex, wspiera rozwój zrównoważonej żywności – w sposób zrównoważony, wydajny i zgodny z życzeniami konsumentów.
Chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób HunterLab wspiera Planet A Foods w zapewnianiu jakości?
Pobierz studium przypadku tutaj:
Studium przypadku: Metoda pomiaru – Pomiar barwy alternatywnego proszku kakaowego
Przeczytaj nasze studium przypadku „Pomiar barwy alternatywnego proszku kakaowego”, aby dowiedzieć się, w jaki sposób analiza spektralna za pomocą urządzenia do pomiaru barwy ColorFlex optymalnie wspiera Planet A Foods w zapewnianiu jakości.
Wypełnij dwa pola poniżej, a będziesz mógł pobrać studium przypadku w formacie PDF!
Inne próbki, które można analizować za pomocą ColorFlex:
ColorFlex jest nie tylko idealny do różnych rodzajów proszków i mąki, ale może być również używany do bardzo dokładnego określania koloru past, kaszek, sosów i innych pastowatych i kremowych próbek z przemysłu spożywczego, farmaceutycznego i kosmetycznego .
Dowiedz się więcej o poszczególnych pomiarach i skontaktuj się z nami, jeśli jesteś zainteresowany prezentacją na żywo za pośrednictwem Teams/Zoom itp. Nasi inżynierowie aplikacji z przyjemnością zaprezentują urządzenie.