Agera „Instrumentalny pomiar barwy białego proszku”

Obecnie tylko kilka firm nadal przeprowadza wizualne dopasowywanie kolorów. Pomiar za pomocą urządzenia laboratoryjnego jest znacznie bardziej obiektywny i niezawodny, a dzięki cyfrowej akwizycji danych można go łatwo zintegrować z istniejącymi strukturami QM.

Dzięki urządzeniu Agera firmy HunterLab można dokonywać bardzo dokładnych i powtarzalnych pomiarów, wyświetlać je i porównywać z pożądanymi skalami kolorów i indeksami. Różnice są wyraźnie wyświetlane, a oprogramowanie natychmiast informuje o przekroczeniu zdefiniowanych tolerancji. Widoki takie jak wykresy spektralne lub wykresy kolorów 2D umożliwiają również szybką wizualną ocenę zmierzonych wartości kolorów. Przy pomiarze mleka i serwatki w proszku istotna jest skala CIE Lab wraz ze stopniem zażółcenia YI E313 i ewentualnie stopniem białości WI E313.

Pomiar jest łatwy do przeprowadzenia poprzez wsypanie proszku do szklanej kuwety, umieszczenie jej na otworze pomiarowym i wyzwolenie błysku pomiarowego za pomocą prostego naciśnięcia przycisku. Przy odpowiednim ustawieniu można zrobić zdjęcie powierzchni pomiarowej„widzianej” od dołu przez czujnik i zapisać je do celów dokumentacyjnych.

Dane pomiarowe są albo przechowywane w urządzeniu za pośrednictwem oprogramowania układowego EasyMatch Essentials i mogą być łatwo eksportowane w razie potrzeby, albo urządzenie można podłączyć do komputera i korzystać z oprogramowania EasyMatchQC, które umożliwia wyświetlanie i analizowanie danych w bardziej przejrzysty sposób. Na przykład prosty eksport ASCII jest praktycznym narzędziem, zwłaszcza do kontroli jakości.

Niezależnie od zastosowania, dla którego produkujesz mleko i serwatkę w proszku – dzięki urządzeniu Agera firmy HunterLab proces produkcji może być idealnie monitorowany i wspomagany technologią pomiaru barwy. Dzięki temu klienci i nabywcy otrzymują spójny kolorystycznie produkt, nabierają zaufania do jakości produktów i pozostają lojalni.

Blog HunterLab Europe

Wszystko o pomiarze koloru

Który spektrofotometr jest odpowiedni do pomiaru barwy produktów spożywczych?

Który spektrofotometr jest odpowiedni do pomiaru barwy produktów spożywczych?

Jak zoptymalizować jakość koloru żywności za pomocą spektrofotometru! Kolor produktu spożywczego odgrywa decydującą rolę przy podejmowaniu decyzji o zakupie. Konsumenci i sprzedawcy detaliczni przywiązują dużą wagę do atrakcyjnego wyglądu, ponieważ wpływa on na postrzeganie świeżości i jakości. Aby zminimalizować różnice kolorystyczne i zapewnić stałą jakość produktu, niezbędne jest użycie spektrofotometru. Takie urządzenie do pomiaru barwy zapewnia precyzyjne, obiektywne wartości barwy i...

Czytaj więcej

Dane kontaktowe HunterLab Europe GmbH

Nasza lokalizacja

Dr August Einsele Ring 15,

82418 Murnau am Staffelsee

Dane kontaktowe

E-mail: sales@hunterlab.de Tel: +49 8841 9464

Wsparcie

HunterLab Obsługa i wsparcie - zorientowane na klienta, szybkie, wyjątkowe.