Szklana kuweta 64 mm wypełniona proszkiem kakaowym z dopasowanym otworem na ColorFlex L2.
HunterLab zaleca stosowanie spektrofotometru ColorFlex L2 i specjalnej kuwety ze szkła optycznego o średnicy 64 mm do pomiaru barwy proszku kakaowego. Mierząc próbkę od dołu przez szklaną podstawę, uzyskuje się idealnie płaską i jednorodną powierzchnię pomiarową. Przysłona kuwety ColorFlex L2 zapewnia również, że kuweta jest zawsze wyśrodkowana nad przysłoną.
Proszki składają się z drobnych cząstek. Aby zapewnić jednolity pomiar koloru, należy stworzyć jednolitą powierzchnię.
Cztery próbki proszku kakaowego: jasnobrązowy, średniobrązowy, ciemnobrązowy? Nieuzbrojone oko nie zapewnia wiarygodnych wartości kolorów.
Duża ilość proszku kakaowego jest zatem umieszczana w okrągłej szklanej kuwecie o średnicy 64 mm. Wystarczająca grubość powłoki minimalizuje wpływ padającego światła otoczenia i gwarantuje precyzyjne pomiary.
Ostrożnie uderz kuwetą o twardą powierzchnię, aby proszek nieco opadł, a następnie umieść ją na otworze, aby proszek mógł być mierzony przez szklane dno kuwety. (Upewnij się, że proszek nie dostanie się do przysłony!).
Pomiar koloru jest uruchamiany po naciśnięciu przycisku, a zmierzone wartości są wyświetlane bezpośrednio na wyświetlaczu.
Akcesoria:
- Kuweta szklana 64 mm lub szalka Petriego
- Przysłona kuwety
Studium przypadku: Metoda pomiaru – Pomiar barwy alternatywnego proszku kakaowego
Przeczytaj nasze studium przypadku „Pomiar barwy alternatywnego proszku kakaowego”, aby dowiedzieć się, w jaki sposób analiza spektralna za pomocą urządzenia do pomiaru barwy ColorFlex optymalnie wspiera Planet A Foods w zapewnianiu jakości.
Wypełnij dwa pola poniżej, a my wyślemy Ci studium przypadku w formacie PDF!



